Hieronder vind je de sportmedische onderzoeken die wij kunnen uitvoeren.

Belangrijke verwijzingen

SMC Alkmaar

Onze sportmedische onderzoeken

Sportmedisch onderzoek

Basis

 • Bestemd voor sporters jonger dan 35 jaar

 • Sportniveau: minder dan 7 uur per week sporten en daarbij geen/weinig problemen ondervinden

 • Er zijn geen risicofactoren t.a.v. hart- en vaatziekten

 • Het onderzoek is op indicatie uit te breiden met een longfunctie-test

 • Inclusief ECG

Sportmedisch onderzoek

Basis – Plus

 • Bestemd voor sporters jonger dan 35 jaar die individueel voorgelicht willen worden op basis van een uitgebreid onderzoek en een aantal metingen

 • Sportniveau: meer dan 7 uur per week (of dit willen gaan doen)

 • Er is sprake van meerdere en/of steeds terugkerende blessures

 • Er is geen sprake van risico-factoren t.a.v. hart-en vaatziekten

 • Inclusief: bloedonderzoek, longfunctietest en ECG

Sportmedisch onderzoek

Groot

 • Bestemd voor sporters van 35 jaar of ouder

 • Sportniveau: zeer intensief

 • Er is sprake van risicofactoren t.a.v. hart-en vaatziekten

 • Bij deze keuring vindt op basis van de uitslag van de maximale inspanningstest tevens een screening op hart- en vaatziekten en een bepaling van de conditie plaats

 • Inclusief: bloedonderzoek, longfunctietest, ECG en maximale inspanningstest met ECG- en bloeddrukcontrole

Sportmedisch onderzoek

Groot – Met ademanalyse
(spiroergometrie)

 • Bestemd voor duursporters die exact hun omslagpunt (hartslag waarbij verzuring optreedt) willen weten, waardoor de verschillende hartslagzones kunnen worden bepaald zodat er gerichter getraind kan worden

 • Bestemd voor personen met inspanningsgerelateerde klachten en onbegrepen prestatiedaling teneinde te bekijken welk orgaansysteem (hart, luchtwegen/longen of spieren) de oorzaak van de klachten is

 • Inclusief: ademgasanalyse (spiro-ergometrie)

Tarieven

Sportmedische onderzoeken

Basis Sportmedisch Onderzoek (ECG)

€ 135,50

Basisplus Sportmedisch Onderzoek (als basis met lab en longfunctie)

€ 167,00

Groot Sportmedisch Onderzoek (als basisplus met inspanningstest)

€ 241,00

Groot Sportmedisch Onderzoek met ademgasanalyse (spiro-ergometrie)

€ 320,00

Inspanningstest

€ 143,00

Inspanningstest met spiro-ergometrie

€ 234,00

Meer informatie over sportmedisch onderzoek

Sportmedisch onderzoek: uw gids voor een gezonde en sportieve toekomst

Of u nu een doorgewinterde atleet bent of gewoon af en toe aan lichaamsbeweging doet, uw gezondheid en welzijn spelen een cruciale rol in uw prestaties en sportplezier. Een sportmedische keuring is een krachtig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat u in topvorm bent voor uw favoriete activiteiten. Op deze pagina duiken we in het sportmedisch onderzoek: wat het is, waarom het wordt gedaan, wat je kunt verwachten en waarom het essentieel is voor zowel beginnende als doorgewinterde sporters.

Wat is een sportmedische keuring?

Een sportmedisch onderzoek is een medisch onderzoek dat zich specifiek richt op uw gezondheid en geschiktheid voor sport en lichamelijke activiteit. Deze keuring kan qua omvang en diepgang variëren, afhankelijk van uw leeftijd, niveau van lichamelijke activiteit en medische geschiedenis.

Waarom wordt de keuring uitgevoerd en wie vraagt ​​erom?

Sportmedische onderzoeken worden om verschillende redenen uitgevoerd:

 • Voor uw veiligheid: Het voornaamste doel van een sportmedische keuring is ervoor te zorgen dat u lichamelijk in staat bent de gewenste sportactiviteiten uit te voeren zonder uw gezondheid in gevaar te brengen.
 • Vereisten voor sportorganisaties: Sommige sportorganisaties, clubs of competities vereisen dat hun deelnemers een sportmedische keuring ondergaan om deel te nemen.
 • Prestatieoptimalisatie: Voor wedstrijdsporters kan een sportmedisch onderzoek helpen bij het identificeren van gebieden waar ze hun prestaties kunnen verbeteren, zoals: B. dieet, lichaamsbeweging of herstelmethoden.
 • Detectie van medische aandoeningen: De test kan ook helpen bij het vroegtijdig identificeren van medische aandoeningen die uw deelname aan sportactiviteiten kunnen beïnvloeden.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens het sportmedisch onderzoek?

Met een groot sportmedisch onderzoek kunnen verschillende aspecten van uw gezondheid en lichamelijke conditie worden beoordeeld. Typische tests en beoordelingen kunnen zijn:

 • Lichamelijk onderzoek: Een algemeen onderzoek van uw lichaam om te bepalen of er lichamelijke problemen zijn.
 • Bloeddrukmeting: Om hypertensie (hoge bloeddruk) te detecteren.
 • Cardiovasculair onderzoek: Tests om de gezondheid van uw hart en bloedvaten te beoordelen.
 • Longfunctietest: Om de prestaties van uw ademhalingssysteem te meten.
 • Stresstest: beoordeling van uw uithoudingsvermogen en fysieke fitheid.
 • Bewegingsanalyse: Analyse van uw bewegingspatronen en -technieken.
 • Bespreking van de medische geschiedenis: Om eventuele eerdere verwondingen of medische aandoeningen te identificeren.
 • Voedingsadviezen: Om de voeding te optimaliseren voor sportprestaties.

Hoe vaak moet u deze keuring ondergaan en hoe lang is deze geldig?

De frequentie en duur van een sportmedische keuring kan variëren. Voor actieve sporters wordt in veel gevallen een jaarlijks examen aanbevolen. De duur van het onderzoek kan variëren, maar bedraagt ​​doorgaans één jaar voor de grote sportmedische keuring en twee jaar voor de geavanceerde sportmedische keuring.

Hoe werkt de sportkeuring?

Het sportmedisch onderzoek wordt uitgevoerd door gekwalificeerde artsen en sportgeneeskundigen. Tijdens het examen verstrekt u fysieke en medische informatie, zoals uw medische geschiedenis, en ondergaat u verschillende fysieke tests en beoordelingen. De resultaten worden geanalyseerd en besproken met aanbevelingen voor mogelijke vervolgstappen of aanpassingen in uw sportactiviteiten.

Wanneer slaag ik en wanneer zak ik voor het sportmedisch onderzoek?

U slaagt voor de sportmedische keuring als u voldoet aan de normen en eisen die worden gesteld aan uw leeftijd en lichamelijke activiteit. Het niet voldoen aan deze normen kan leiden tot aanbevelingen voor verder medisch advies of beperkingen op sportdeelname.

Tarieven

De kosten van een sportmedisch onderzoek variëren afhankelijk van het type onderzoek en de aanbieder. In sommige gevallen zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Het is raadzaam om de tarieven en eventuele vergoedingen rechtstreeks bij ons centrum te verifiëren.

Vergoedingen

Sportkeuringen, sportmedische keuringen en inspanningstesten (uitgevoerd ter screening en prestatieverbetering) vallen niet onder de basisverzekering, maar kunnen wel vergoed worden via de aanvullende verzekering van uw zorgverzekeraar. Voor deze diensten is geen verwijzing van de huisarts nodig. De hoogte van de vergoeding verschilt per verzekeraar en is afhankelijk van het gekozen aanvullende zorgpakket. Vergoeding vanuit een aanvullende verzekering heeft geen invloed op het wettelijk eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering en niet voor vergoedingen uit de aanvullende verzekering.

Wat neem ik mee naar het onderzoek

Het is belangrijk om de juiste documenten en informatie mee te nemen naar uw sportmedisch onderzoek. Dit kan onder meer zijn: identificatiebewijs, medische geschiedenis, eventuele voorgeschreven medicijnen en informatie over eerdere sportblessures.

In conclusie biedt een sportmedisch onderzoek waardevolle inzichten in uw gezondheid en geschiktheid voor sport en lichamelijke activiteit. Het is een investering in uw welzijn en sportieve prestaties, of u nu een recreatieve sporter bent of een professionele atleet.

Bij SMC Alkmaar begrijpen wij het belang van deze testen en staan we ​​klaar om u te ondersteunen op weg naar een gezonde en actieve toekomst.