Shockwave therapie

Shockwave therapie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als effectieve behandeling voor verschillende soorten pijnlijke aandoeningen, zoals hielspoor, peesontsteking, schouderpijn, knieproblemen, en meer. Maar wat houdt deze therapie precies in, waarom wordt het gedaan en wat moet u weten als u overweegt het te ondergaan? Op deze pagina gaan we dieper in op shockwave therapie.

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie, ook bekend als ESWT (extracorporale shockwave therapie), is een niet-invasieve medische procedure waarbij gebruik wordt gemaakt van hoogenergetische akoestische golven om pijnlijke aandoeningen en verwondingen te behandelen. Deze golven worden gegenereerd door een speciaal apparaat en gericht op het deel van het lichaam dat behandeling nodig heeft.

Enkele belangrijke kenmerken van shockwave therapie zijn:

  • Stimuleert genezing: De hoogenergetische akoestische golven die tijdens de therapie worden gegenereerd, stimuleren het lichaam om het natuurlijke genezingsproces te versnellen. Dit kan ontstekingen verminderen, nieuwe bloedvaten vormen en weefselherstel bevorderen.
  • Niet-invasief: Shockwave-therapie wordt zonder operatie uitgevoerd. Een speciaal apparaat wordt op de huid over het pijnlijke gebied geplaatst en de golven dringen het lichaamsweefsel binnen.
  • Geen anesthesie nodig: In de meeste gevallen is tijdens de behandeling geen lokale of algemene anesthesie nodig.
  • Geen hersteltijd: Eén van de voordelen van shockwave therapie is dat er na de behandeling meestal geen hersteltijd is. Patiënten kunnen na elke sessie hun normale activiteiten hervatten.

Waarom wordt de shockwave therapie uitgevoerd en door wie?

Deze therapie wordt meestal toegepast om de volgende redenen:

  1. Pijnverlichting: Het is aangetoond dat shockwave therapie effectief is bij het verminderen van pijn en het bevorderen van genezing bij aandoeningen zoals hielspoor, tendinitis en andere aandoeningen van het bewegingsapparaat.
  2. Pijnlijke aandoeningen: Het wordt vaak aanbevolen door orthopeden en fysiotherapeuten voor patiënten met pijnlijke aandoeningen die niet goed reageren op andere conservatieve behandelingen.

Hoe vaak is het nodig om de therapie te ondergaan en hoe lang is het effect geldig?

De frequentie en duur van shockwave therapie kan variëren, afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening. Over het algemeen worden voor het beste resultaat meerdere sessies over meerdere weken aanbevolen. Het effect van de therapie kan langdurig zijn, maar sommige patiënten kunnen periodieke onderhoudsbehandelingen nodig hebben.

Het hangt af van de volgende factoren:

  • Type pathologie: Het type pathologie dat wordt behandeld, speelt een rol in de duur van de behandeling en de verwachting van resultaten. Sommige aandoeningen, zoals hielspoor of tendinitis, kunnen sneller reageren op shockwave therapie dan andere.
  • Aantal sessies: Shockwave sessies van meerdere weken worden over het algemeen aanbevolen. Het exacte aantal sessies kan variëren, maar ligt doorgaans tussen de 3 en 5 sessies met wekelijkse tussenpozen. In sommige gevallen kunnen aanvullende sessies nodig zijn.
  • Individuele reactie: Hoe snel iemand verbetering ziet varieert. Sommige mensen zullen een verbetering merken vanaf de eerste sessie, terwijl anderen meer tijd nodig hebben.
  • Onderhoudsbehandelingen: Na de initiële behandeling kunnen sommige patiënten regelmatig onderhoudsbehandelingen nodig hebben om de resultaten te behouden. Dit kan afhangen van de aard van de aandoening en de reactie van het individu op de therapie.

Het is essentieel dat u met uw behandelend arts of fysiotherapeut communiceert over uw verwachtingen en ervaringen tijdens de behandeling. Zij kunnen uw voortgang volgen en indien nodig wijzigingen in uw behandelplan voorstellen. Houd er rekening mee dat de reactie op shockwave therapie individueel kan variëren en dat het soms enige tijd kan duren voordat optimale resultaten worden bereikt.

Realistische verwachtingen van shockwave therapie: wat u moet weten

Shockwave therapie is bij veel patiënten succesvol in het verminderen van pijn en het bevorderen van genezing. Het succes varieert afhankelijk van het type aandoening en de reactie van het individu op de behandeling. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en samen te werken met een gekwalificeerde zorgverlener om de beste resultaten te bereiken.

Tarieven

Voor gedetailleerde prijsinformatie en eventuele kortingen, verwijzen wij u graag naar ons volledige prijsoverzicht.

Vergoedingen

LET OP: Shock-wave therapie (ESWT) wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat moet u meenemen naar de shockwave therapie behandeling?

Voor schokgolftherapie zijn in de regel geen documenten of speciale voorbereidingen nodig. Het is fijn om comfortabele en gemakkelijk zittende kleding te dragen, zodat de behandelaar toegang heeft tot het pijnlijke gebied. Ook is het belangrijk om de medische geschiedenis of relevante informatie met de arts te delen, zodat hij een individueel behandelplan kan opstellen.

Samenvattend kan shockwave therapie een effectieve optie zijn bij pijnlijke aandoeningen en verwondingen. Met de juiste begeleiding en behandeling kunnen veel mensen profiteren van deze innovatieve vorm van pijnverlichting.

Meer informatie over Shockwave therapie?

Of wil je graag een Shockwave therapie aanvragen?